Истинската рима
е напреводима.
Но си струва, струва! -
А и тя жадува
да я преведат
и разпространят
по света навред,
та в сърца безчет
за безкрайни дни
да се съхрани,
за да я тълкуват
и ѝ се любуват
всичките народи
в радост и несгоди.
...
Истинската рима
е неутолима
Погледите грабва,
а така и трябва;
сетива взривява
и ги упоява,
и като погача
дразни преводача -
дъхава в духа си,
приказна в плътта си!...
...
Истинската рима
е неугасима,
и неразчупима,
и необозрима!!!
= = =
Истинската рима
носи „СТИХ“ за име!!!
= = =
Истинската рима
е необяснима,
с нищо несравнима
и неповторима!...
И като такава
ни обогатява
и ни вдъхновява,
и ни озвездява!...
И налѝ е скромна -
„СТИХ“ да я зоват,
своята огромна
мощ - във всяка гръд
истински втъкава
и очовечава,
облагородява
и ни доближава
с нежност БОГОСВЯТА
докъм небесата!...
...
И където РАЙ е,
нека ХОДАТАЙ е!...
...
Да пребъдеш - нека,
РЍМО-ДУШЕГРЕЙКА!
РЍМКО СЪРЦЕГРЕЙНА
и БЛАГОГОВЕЙНА!!!!
...
Ѝстинската рима
носи чин: „ЛЮБИМА“ !!!
И като такава
е на БОГ ПРОСЛАВА!!!
...
Нейните капризи
чудни са филѝзи
и в душѝ покълват,
и сърца изпълват
с думи благодатни,
с чувства необятни!...
И духът честит е
до отвъд звездите!
= = =
истинската рима
е непреводима
но така човърка
че ще те побърка
затова превеждай
и я пренареждай
и ако духà ѝ
си предал
тогава
в нов дух
тя витае
и
съпреживява
© Стоян Минев All rights reserved.