Духни, духни, радхладанче!
Моля те спаси ни!
О, това жестоко слънце,
вече умори ни!
Духни, духни, разпилий ми
мъката горчива,
мъката ми, тежестта ми,
болката ми дива!
В този ад не се живее!
Няма в жегата живот!
Пред очите ме тъмнее!
Къпиме се цял ден в пот!
Духни, духни разхладанче,
Духни и спаси ме!
Туй е ад, а не слънце,
Боже упази ме!
1950г. Драгойново
© Христо Славов All rights reserved.