ЖРЕБЕЦ
(Реплика на Висоцки)
“Я согласен бегать в табуне –
но не под седлом и без узды!”
Вл. Висоцкий, “Бег иноходца”
Твърдо обло желязо разчеква устата,
остро скърца коравата телешка кожа...
Щом жребец си роден,
и да мразиш юздата,
един ден ще ти я сложат!
И не удряй земята с копита, защото
и да хапеш, и грива да вееш, да цвилиш –
да избягаш от тази съдба, от седлото,
нямаш никакъв шанс.
Нямаш сили!
И да биеш с подкови дланта на полето,
и да ровиш, предчувствайки пропасти в мрака,
можеш само да стигнеш до края,
където
от рождение още табунът те чака.
По-добре препусни!
Нека вятърът свири в ушите ти остро!
Подчини се на оня, заложен в сърцето ти, порив!
Изцеди от препускане мускули, стави и кости:
те са твоя съдба – и юздата, и острите шпори.
Препусни!
Свобода е алюрът, дори под седлото!
Забрави за юздата, от мисъл изгаряща жегнат –
че в табун и с ездач, тичаш все пак свободен,
защото
си жребец от паркура*.
А можеше днес да си впрегнат...
______________
*паркур – от фр. parcours – конно състезание с препятствия
© Валентин Чернев All rights reserved.