Ще питат със учудване и срам:
"Защо си жив, докато всички твои
събратя са умрели честно в боя?
Защо и ти не си загинал там?"
Андрей Германов
И ще ви гледам с небесни очи,
там, където слънцето ще е свидетел;
и душата озвездена ще мълчи,
но ще раснат в мир плодовете ...
Една далечна до безкрая тишина,
ще забрави земните страсти;
и само любимата ми жена
мълком ще раздава за причастие.
Ще съм спокоен: нали изгорях
в битката за мойте Термопили ...
Един от нас - възкръснал в кръв и прах,
ще опази вестта, че сме победили!
По божи жребий, той ще оживее ...
И моля Арес, да не бъда аз!
Един ще е, но кой, кой от нас
ще носи до живот позорен жребий.
© Стойчо Станев All rights reserved.