– Как променят парите, приятелю? – Питаш ли само?
До вчера светът ми различен беше със тебе,
до вчера се борехме с неволите рамо до рамо,
а днес във очите ти виждам изгубено време...
И хлябът ни сладък, закупен за жълта монета,
ти смени за топла погача, а някак горчи ми...
През усмивка преглъщахме сухите залци в угнета,
а по-сладък, приятелю, хляб, не вярвам да има...
Брояхме на пръсти, приятелю, и всичко събирахме,
не гледахме кой колко вади и кой колко взима,
стояхме един зад друг и само с очи се разбирахме,
а днес си говорим във цифри – не стига... а има...
И стискахме зъби, че „утре” звучеше ни страшно,
споделяхме онези „проклети” от всички минути...
а днес ми се струва „проклетото” време тъй важно,
не искам назад, но и напред не мога в заблуди.
Променят парите, приятелю, губиш милиони,
така неусетно, когато придаваш им смисъл,
когато прекрачваш всички човешки закони
и печалбата смяташ, но дали си там хора записал...
Тях не можеш да купиш, само кадри – на лошо научени,
без достойнство и вярност и чисти сърца във гърдите,
и през Ада преминахме, силни, във слабост заключени,
а сега сме самотни, дяволски грешни и мнителни...
Как променят парите ли?! Купуваш фалшиво внимание,
постигаш успехи, а цената да сметнеш забравяш...
и малките жестове, и ценното време откраднато
от глупост една на везните го редом поставяш...
Загуби ме... там между цифрите, удави ме в чашата,
онази с уискито от твоите нови „приятели”,
а те ще са с теб, щом свърши бутиката – „вашата”
и плащаш им жалките сметки... Аз силите жалех ти...
Аз спях на земята, когато "не беше”, не дишаше,
държах ти ръката, когато страха ти долавях
и всичко, от което се нуждаеше в мене го виждаше
и падах със теб, и плачех, и с теб се изправях...
Загуби ме... там между думите, как нетърпима съм,
когато спря да ме слушаш, как „всичко е бизнес” повтаряше
и днес имам всичко до теб, но съм празна, унила съм
и по-нещастна от всякога... Спечелих... Изгубих... Не трябваше...
© Ирина All rights reserved.