Човек ли
какво бе човека
животно
не той е по- низш от това
защото живеят в него
и злоба , и завист
и жажда за власт и ненужни блага
той ще купува и ще продава
човешката съвест за дребни трохи
поискаш ли помощ
все те предава
и спира до друг с неразбити мечти
Човек ли
какво бе човека
не беше ли той брат на греха
сестра му е алчност
злорадство - утеха
измяна - природа и сродна душа
усмивката - маска
лъжата - красив балдахин
покорството - ласка , желана от другите хора
в очите си той е единствен
направо велик
несравним
© Констант Булгара All rights reserved.
и трябва да си страшно упорит,
за да изтръгнеш от зъбите
на туй настръхнало,
вбесено псе парченце хлеб."- Вапцаров "Завод"
Затова злобата, жаждата за власт и лъжата ще следват хората непрестанно, защото това е борба за оцеляване. Оцеляват най-силните и смелите, слабите ще бъдат премазани.