Какво животът е – луд взрив на клетка,
кодирана да се дели безброй,
да се множи в утробата човешка
и сетне да изригне с плачещ вой.
Какво животът е – следи от болки,
безпътици и радости, копнеж.
Въпросите – защо, какво и колко
ще вземеш днес, а утре ще дадеш.
Какво животът е – безумна лудост,
облечена във страст, любов и жлъч.
Под тежкото небе на злостна грубост,
сред тънък слой проблеснал слънчев лъч.
Какво животът е – кръв, пот и сълзи,
и щастие обречено на блян.
А време няма, трябва да се бърза –
не обереш ли, ти ще си обран.
Какво животът е – гуляй и завист,
сервилност лицемерна, пошъл сън.
Изкуството – щом паднеш, да изправиш
снагата и да тръгнеш в студ навън.
Какво животът е – усмивка кратка,
погалване, целувка, сластен миг.
Накрая... звездна точка, адски малка,
сред космоса безмълвен и велик!
© Данаил Таков All rights reserved.