Jan 4, 2013, 4:05 PM

Каратисти 

  Poetry
496 0 1

От утре, вместо вечното “Здравей!”,

ще ползвам обръщенията ваши.

Ще кажа аз едно “Сенсей ни рей!”

и бързо ще премина към “маваши”.

 

“Уширо” аз не зная в този бой.

“Ренсоку ваза” пък владея много.

Кракът ми се повдига със завой.

С “маваши гери” да те просна мога.

 

“Хакато гери”, “гедан барай”, стоп!

“Гияку дзуки” право във лицето.

“Яме” ще изкрещи и Господ Бог,

накрая “рей” защото е прието.

 

“Кирецу” и “наоте” след това.

Аз нямам “дан”, но мисълта ме тласка.

И тя е само моя светлина,

която не признава чужда маска.

 

“Мокусо” върху моите слова!

Чрез мене Бог за друго ви ги прати.

Да победиш, съвсем не е целта

в изкуството, наречено карате!

 

 

 Сенсей ни рей – поздрав към учителя!

 Маваши – дъгообразен удар

 Уширо – назад

 Ренсоку ваза – комбинирани техники

 Маваши гери – дъгообразен удар с крак

 Хакато гери – удар брадва с пета

 Гедан барай – долен помитащ блок

 Гияку дзуки – удар с юмрук на задната ръка

 Яме – Стоп

 Рей – поклон

 Кирецу – изправи се, стани

 Наоте – разпусни

 Дан – майсторски степени

 Мокусо – съсредоточете се

© Валентин Йорданов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Честита Нова година, Вальо! Разкошни послания отправяш с това стихотворение, макар и забулени в японски термини! Но който иска - разбира
Random works
: ??:??