Контошче бело тази нощ скроил е,
снежецът пак на моята авлия.
Покрай стобора не прехвърча пиле,
че не е Малък Сечко аджамия.
В каваците, край тесното сокаче,
се гуши ветър в гранки изтънели.
И вие, вие, сури вълк е гаче,
но иде март. След две, до три недели.
Дживгар премръзнал с ветъра хортува:
"Артък е, ветре тая гюрултия.
Ески е Малък Сечко – недочува,
виж – бабки вече под снега се крият."
------------------------------------------------------------------------–
Контошче – Дреха от тънък вълнен плат, с дълги ръкави, подплатена с агнешка, или с лисича кожа.
– Авлия – Двор, градина
– Аджамия – Млад, неизкусен.
– Кавак – Топола.
– Сокаче – Малка, задънена уличка.
– Гранки – Клонки.
– Сур – Сив.
– Гаче – Като че ли.
– Недели – Седмици.
– Дживгар – Врабец.
– Хортува – Разговаря, говори.
– Артък – Излишен.
– Гюрултия – Шум.
– Ески – Стар.
– Бабки – Кокичета.
© Надежда Ангелова All rights reserved.