Повява вятърът в платната сиви,
потъва корабът, остават само те,
развяват се като сребристи гриви,
морето - сиво, слънцето - пече...
Потъва мачтата с последната надежда,
потъват спомени за чакания бряг,
потъва корабът - към дъно неизбежно,
Потъва той- понесен в друг, нов бяг...
Изчезват спомени за красоти и хора,
макар и празен да е корабът сега.
Изпратен е той сякаш във затвора,
безброй години - без да види бряг.
Потъва корабът, след него и платната,
под полъха на лекия ветрец,
И колко бури, колко силен вятър,
не ще обгръщат скелета му веч...
Потъва корабът, но все пак ще изплува,
и спомени отново ще събуди,
сега за лекия, утринен вятър сънува...
И за звездите - като изумруди.
Потъва корабът, платното се издува,
но някой някога ще го разбуди...
Покри се мачтата във дълбините,
платната вече вятъра не дишат,
а може би в безкрайния поток на дните
ще зърне корабът угасваща зорница,
ще види слънцето, как мрака пак прогонва,
и чайките - прелитащи отгоре,
на бряг бленуваната котва,
И пак със вятъра платното му ще спори!...
© Борислав Ангелов All rights reserved.
но някой някога ще го разбуди...
Покри се мачтата във дълбините,
платната вече вятъра не дишат,"
Красиво е!