Понеже най-бедните в Европа сме,
най-гладни, -
станахме всеядни.
За Източната кухня щом дочухме,
фурор неудържим сред нас избухна.
С уникалните си ястия
на кулинарното изкуство,
превзе ни виртуално тя,
преди реално още да сме ги вкусили.
И ... " Еврика!" - ний ревнахме,
"Не ще се тъпчем повече
със храни дефектни!
Най-сетне им намерихме
заместители ефектни!"
С природни дарове - първични,
екологично все подбрани,
без "ГМО"-та и ментета, всички
най-здравословно ще се храним.
Не щем тез гозби
от трапезата ни нивга да се вдигат.
Текат ни от устата изобилно
сладки лиги.
С напомпени до пръсване кореми,
чак от ситост потни,
от кеф уригваме си се
и преживяме като животни.
И "Баста!" - викнахме на туй
ходене по мъките
в тез молове, с цени необуздани.
Ловим си скакалците, както щъкат си
на воля, из девствени поляни.
И пръснали се на вълни
по безброй пътечки,
торбички цели пълним ний
с бръмбари и буболечки.
Тъй, на глава изядени
щурци и скорпиони,
сме вече всепризнати
шампиони.
... Ала избуява в нас въпросът -
най-опасният:
"Дали треви безопасни пасат
микротревопасните?"
© Вълчо Шукерски All rights reserved.