Култ към личността? Имам само огледало.
Ще си създам партия, народ и страна.
И там горе на трибуната ще застана.
И ще разказвам за славната революция,
За героичното минало и светлите бъднини.
Знамена ще се развяват, ще се ронят сълзи.
Ще размахвам ръка там горе на трибуната.
Под мен ще минава шествие от верни слуги.
И плакати с лика ми гордо ще разнасят.
Най-славният вожд на най-великия народ!
Най-много обичам превъзходната степен.
Особено, когато се отнася до мене.
Но аз сега имам само огледалото.
И чашата, пълна догоре с надежда.
И онзи глас, който не спира да ми казва:
Пий до дъно, бъди себе си, бъди велик!
Празнувай, бъди владетел на момента!
Утре ще си пак най-обикновен човек.
© Ваня Накова All rights reserved.