ХОРО...
Защо точно тези четири букви изписват тази дума с перо?
Х... Дали не е кръст за вяра с две силни основи?
Или скрито съкровище, което всеки българин трябва да изрови?
И не с ръцете, не с краката,
щото тая сила не е във земята...
А със сърцето и душата!
О... Дали, защото не е кръг, без начало и без край,
нишка на безкрайна енергия и символ на сила?
Или когато сърцето диво заиграй-
„Българино! Разпали го тоя огън и искрата си предай!“.
Нишката си взима и си вплита, туй що е съградила!
Р... Дали, защото линията тръгва като кръг,
ала се пресича и забива рязко във земята?
И се разстила като корен във средата,
за да има вечна памет и в кръвта, пръстта, и във водата,
щото без основа, сила нямат кръг до кръг!
О... И отново пак е то? От къде тръгва? Защо?
Дали някога, някъде, много отдавна, един митичен певец,
видял ги е там... Под слънцето, около клада?
Как виели наляво мъжкия братски венец,
А земята под тях ставала все по-силна и млада!
НОСИЯ...
Силна дума!... И не е само просто дреха,
в дни на мъка и тегоба, е носила сила и утеха!
Носила е и ще носи отпечатък
във всеки един живот, колкото и дълъг да е, или кратък!
Ала да сияе... Сила и достойнство трябват!
„мръсни ръце“ не ще да я грабват!
Дар да бъде! И рекат ти: Носи я!
Научи я, предай я, пази я!
Щото тя е родство! Тя е твоята Носия!
ШЕВИЦА...
Език тъй тайнствен, древен и все още непознат
от фигури и цветове, разлети със игла по плат!
символ за единство, принадлежност, Род,
Символ, съхранил във вековете цял един Народ!
Той!... По гърди и ръкави, навсякъде извезана като код
против уроки, зли очи и за сила шевица,
а кога я погледнеш, блясва и без слънце тая дива плетеница!
Тя!...По гърди, ръкави, навсякъде извезана с шевица,
и носи кръвта на майката, на детето, жари и дебне с поглед на орлица,
пази семейство, а в очите на отсрещния... стои царица!
© Каролина Колева All rights reserved.