Кът за ангели
Самота и скръб обвила е в мъгли
къта на изтерзаните души.
Бели сенки по сивите стени пробягват,
чудят се нещастниците: „От какво ли бягат?”
Шарен облак от сълзи и прах
над главите им се стели като мрак,
а щом във дъжд обърнат се мъглите,
ще се пее пак Химна на мъртъвците.
Тиктака пясъчен часовник, отекват като гръм
падащите песъчинки с водопаден стон,
и ръката призрачна щом го обърне
пясъчни реки помитат духовете тъмни.
Четиридесет глави без тяло втренчени с очи безцветни
в животите на хората небесни,
обричат ги на мъки разнообразни,
тъги различни, отразени в огледала еднообразни.
За последен път душите свеждат поглед към земята,
и през прозрачен под те виждат чудесата.
Потъват бавно, като тъжни песни,
измислени от някой души безтелесни.
© Габи Кожухарова All rights reserved.