Снажен момък – канара̀,
на мегдана, на седянка
мярна гиздава мома
със снага като фиданка.
Натъкмена с бял фуста̀н
и на нея златни па̀фти,
като лъч е днес изгрял,
да събира жадни ласки.
А ергенът - горд карта̀л
над хорото дух издигна,
на крилете си събрал
целия мера̀к отприщен.
И подхвърли той ниша̀н -
китка здравец към момата
/от пенджѐра му обран/,
та я хвана за ръката.
Пламна лудата севда̀.
Рипнаха сърца за сглѐда.
Бог положи им дамга̀,
що в живота да ги следва
Снажен - строен
Канара̀ - скала
Мегдан – селски площад
Седянка - вечерно събиране, на което се избират бъдещите съпрузи
Мярна - забеляза
Гиздава – хубаво облечена, напета
Мома – неомъжена жена
Снага – тяло
Фиданка – младо, плодно дръвче
Натъкмена – нагласена, наконтена
Фуста̀н – тънък сукман
Па̀фти - украсени метални токи за колани, накити
Ласки – милувки
Ерген – неженен мъж
Карта̀л - орел
Мера̀к - желание
Нишан – знак, дар
Китка – букет
Пенджѐра - прозорец
Рипнаха – скочиха
Севда̀, – копнеж, любов
Сглѐда – избор
Дамга̀ - печат
© Таня Мезева All rights reserved.