May 6, 2007, 11:30 AM

Лъвът не моли като просяк//само за хора обичащи България 

  Poetry
1864 0 10
Защо да моля като Просяк
да вляза в Европа,
да стана част от задния и двор,
когато знам чий отпечатък нося,
на Българския Род,
на Дуло,
и на свободния човешки взор,

когато виждам в спомени далечни
през степите препуска бляскав Хан,
в земите родни се завръща.
Позна ли ги?
Наричат се Балкан.

Когато знам как
Гърци , Франки и Ромеи
пред Нас са скланяли глави.
Покорно те на коленe стоели
с Молба:
Ювиги, Пощади!

Когато знам кой спря халифата,
надменните латини кой срази
и къде разби се турската атака
в стремежа си за западни земи.

Лъвът не моли като просяк,
та на света ний дали сме писмо,
култура, знание, изкуство,
нов светъл ред и животворен тласък
на цялото човешко общество.

Защо ли не изтриха вековете
отпечатъка на Рода ни Велик?
А псевдоучени и чуждопоклонни политици
посегнаха на Българския Лик.

Посяга се на нашите светини,
посяга се на Българския храм,
на всичко Родно и Изконно
посяга се и няма срам.

На тях
добре им е известен прост факт,
в много летописи отразен.
Човек без вяра е обречен.
Народ без гордост -
унизен.

Да,
красиво изглежда дървото на облагата,
поне докато не усетиш, че е подпален дънер,
прогнил и кух,
а от пепелта ще ни издигне само вярата
в силата на Българския дух.
.............................................................................
Аз знам,
че много не го знаят,
та кой ли вижда със затворени очи,
в мъгла живеят,
в летаргичен сън витаят.
Колобъра... къде ли спи?
Но вярвам,  пак ще дойде време,
камбаните ще зазвънят
и от мрак вековен ще изгрее
на Българския Лъв
Духът.

© Констант All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поклон пред всеки решил да запази българското у себе си !!!
    България над всичко !!!!
  • Браво!
    България над всичко!
  • Но знам, че пак ще дойде време,
    камбаните ще зазвънят
    и от мрак вековен ще изгрее
    на Българския Лъв
    Духът.

    Останах без думи,невероятно е.Да живее България,аз знам,че хубавото време е пред нас.Дълбоко вярвам в него и знам,че в най-скоро време то ще дойде.Поздрави за теб и Бог да те пази
  • Поздравления!
  • Величествено! Да знаеш, че довечера ще сънувам пра-пра ... дядо ти Паисий!
  • Славете Българи рода си,
    въсхвала към нашите деди !
    Стихове да палят вечно,
    в душите ни искри !
    Поздрав за прекрасното стихотворение! - шестичка

  • Истински !!!
    Величествен !!!
    Български !!!
  • Поздрави за този стих!!!
  • Браво!!!
    Бог да е с нас!
    Поздрави!
  • Но знам, че пак ще дойде време,
    камбаните ще зазвънят
    и от мрак вековен ще изгрее
    на Българския Лъв
    Духът.
    ...
    Силно!!!
    Поздрави!
Random works
: ??:??