МЕДЕН МЕСЕЦ С БАБА МАРТА
Животът ме постави пак на карта.
Заби във мен магарешки бодил.
Оженихме се снощи с Баба Марта! –
тъй не дочаках своя мил април.
Тъй както бях си легнал на дивана,
и в стихчета бях почнал да летя,
и Баба Марта просто ми пристана! –
със рокличка на пролетни цветя.
Изпих за смелост 200-300 грама.
Тя милна ми ваджишката брада.
И кротко каза: – Утре сме във храма,
да чуя – искам! – тихото ти: – Да!
Наряза сетне сиренце и лучец.
И тури хляб на вехтата бохча.
И тая заран чудото се случи! –
щом отчето навеки ни венча.
Какви права? Каква човешка харта?
Аз – дядо белобрад, недраг-немил,
започвам меден месец с Баба Марта! –
и втори меден месец! – през април.
© Валери Станков All rights reserved.