По пътища тайни – неведоми
привечер прохладна пристъпва едва,
в душата вълшебните трепети
нашепват гальовни напевни слова.
И гасне в предсмъртни дихания,
с отблясъци златни в стъклата, денят.
В упойващи сладки ухания
се носи на свежата пролет дъхът.
Вий мелнишки вечери прелестни
ухаете нежно на горски цветя
и меки сияния сребърни
разстилате вие над морни поля.
И звънне китара разплакана
далече в полите на гордий Пирин
и екне в гората разлистена
нестихваща песен на горд пилигрим.
В наздравици вдига Кордопулос*
препълнени чаши със руйно вино,
горчиво, искрящо – божествено
припламва със блясъци алени то.
Вий мелнишки вечери приказни,
ухаещи сладко на цвят от липа,
в тайнствени кътища скътани
таите отминали веч времена.
Че нявга велики владетели**
живели са тука по тези земи
и странни, и клети изгнаници***
покорно прекланяли буйни глави.
Прогонил е Яне със четата****
навеки от тука вековния враг –
пролели кръвта си момчетата
за нашата слава и български флаг...
--------------------------------------------
* - Кордопулос – крупен мелнишки търговец, днес къщата му
и винарската изба са превърнати в музей.
** -През 1252 година в Мелник е назначен за наместник на никейския император Йоан III Дука Ватаци бъдещият велик византийски император Михаил Палеолог
*** - През ХІІІ век в Мелник са били заточвани византийски аристократи.
**** Градът е освободен от четата на Яне Сандански на 17 .Х. 1912 г.
© Христо Оджаков All rights reserved.