Живял един мъдрец във древно царство
и приказки разказвал той наляво и надясно...
И чудели се всички -
какъв е тоз човек?
Откъде той знае толкова странни, чудни неща?
А пък мъдрецът белобрад просто много бил живял
в тоз свят тъй чудноват,
тъй чудноват и глуповат...
С очите виждал, с очите слушал,
с очите дишал...
С очи събирал той трохи-поуки
от случки уж случайни
и трансформирал ги в притчи и приказки странни...
Родил се бил с такава орис той -
да бъде събирач и разказвач.
© Есфир Асфар All rights reserved.