МЪЖКА ПЕСЕН
Защо да спра?
Защо да се обръщам?
Далеч назад е бащината къща.
Замряла.
Пуста.
Грохнала старица.
Съсухрена.
Безкрила.
Мъртва птица!
Какво, кажете ми, сега да слушам?
Как вятър
в пущинака там се гуши?
Как няма, няма никой...
И капчука -
самотник -
плаче край зида пропукан...
Какво да гледам?
Гасна - ослепена!
Кого да слушам?
Глъхна - оглушена!
Дърво без корен...
Рухвам - пресушена!
Дими над жар,
от студ изпепелена...
Остава в мене рана - огнен спомен.
Да ме раздира в нощите - разголен...
Не...
Не ме чака мама - пак по есен.
И в мене плаче Мъка -
Мъжка песен.
© Донка Василева All rights reserved.