На сафари
С нашите герои стари нова среща предстои.
Мацо тръгва на сафари тигър да си улови.
Щом се съмна, и отвънка вече се развидели
Мацо скокна, че багажа трябваше да подреди.
Сложи пушка и патрони, шапка, тъмни очила,
ръкавици и пуловер да му топли през нощта.
А Мишконтиев хитреца /умна мишка е, нали/
на сафари да отиде с котарака той реши.
Взе гащета, маратонки, скочи в сака и се скри.
Там, на дъното на тъмно кротко мишката се сви.
В бързината котарака тръгна без да провери
що е турил той във сака и мишока не откри.
Щом усети, че котака в самолета се качи,
Мишо рече, че багажа трябва да се провери.
А Мъркачев беше сложил в сака всякаква храна.
Гладен щом си да ловуваш - май това не е шега?
И Мишконтиев започна - хапна първо кашкавал,
буца сирене след него лапна без да го е жал!
Даже риба осолена имаше в хартиен плик.
След намесата на Мишо рибата изчезна в миг!
Щом във Африка котака вече бе се озовал,
изведнъж се бе досетил, че не беше дълго ял.
А къркорят му червата, ама хич не се търпи,
та решил бе котарака да похапне, да поспи!
Щом във раницата бръкна и лицето му помръкна -
вътре нищо не намери и от ужас затрепери!
Кой така го подреди? В миг се сети, но уви!
Храбрият мишок успя да изскочи от торбата.
Смелост много той събра, тъй че си спаси главата!
И обратно за дома в самолета се качи.
А Мъркачев не успя мишката да улови!
Тъй безславно се прибра без овации и слава
котаракът будала от пустинята Сахара.
Няма тигър, няма лъв, даже мишката избяга!
Сред ловците уж е пръв и така не му приляга!
Та замисли котарака как мишока да излъже?
Ще му сложи той капан, после здраво ще го върже!
А след туй какво се случва със мишока и котака,
който иска да научи друга книжчица да чака!
© Георги Иванов All rights reserved.