След дълга карантина
в домашен дискомфорт,
на първи май заминах
със стария ми Форд,
в Слънчака да отмарям
от вируса проклет.
Да дишам - йодни пари
на плажа, най-отпред.
Наех си стая с гледка
към близкия простор.
В хотел, почти на сметка
без бар и асансьор,
но с няколко шезлонга,
с басейн - два на два
и с място под балкона
за старата кола.
Разхвърлях на леглото
чантата с багажа.
Облякох шорти, потник
и юрнах се към плажа.
Изминах - километри
по цветната алея.
Чух чайки - над морето,
и взех да ги копнея!
Затичах се от радост
по пясъка горещ!
Макар и трета младост
аз бях доволно свеж!
Нагазих сред водата -
почти до коленЕ!
Наплисках си главата
и двете рамене!
Морето бе прекрасно -
студено като лед!
Обрасло - с водорасли,
но чисто като мед!
В прибоя бях самичък,
танцувах по брега!
Слънчака - аз обичах
и родната страна!
Лудувах - шест минути,
а може би... и час!
Под чудни морски звуци
със йод въздишах аз!
Но слънцето - с лъчите
напече моя врат.
Не трябваше в гърдите
да ставам на домат,
и взех - че тихо седнах
под синкав парасол.
Безплатно се излегнах
по шорти, чисто гол!
И тъкмо се оглеждах
в един желан обект,
когато мъж без вежди
и с бицепсен дефект
пред мен изпъчи тяло
и рече: - Добър ден!
Шампанско, за начало,
а чашата от мен!
Немедленно отказах
на едрия бизон!
Но той, с бучене каза:
- На плажа е закон
да се поглъща нещо!
Я бира... я кюфте!
Във времето - горещо,
край хладното море.
Бях много изненадан
от плажния атлет.
Поръчах си - веднага
кафе и сладолед!
Умислен, пак си легнах
на шарената сянка.
Краката си протегнах,
готов за лека дрямка.
Но как успях да мигна,
еспресото дойде -
Едва не се споминах
от скъпото кафе!
Макар да бе безплатно
чадърчето на плажа,
кафето беше - златно!
Реших да го откажа.
Но, грозничката мутра
ми каза някак драго:
- Ще ми отказваш утре,
а днес е късно! Чадо!
Извадих - две по десет
и няколко по пет.
И пих - ужасно бесен -
кафе със сладолед!
А следващата сутрин
си купих от сергия
за десет кинта - шатра,
където да се крия
от парещата сянка
на родните проблеми!
От мутрите в Слънчака
и алчните гамени!
Юри
Йовев
Юни
2020 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.