На война
Обличам своите доспехи
и с двуостър меч в ръка,
преметнал лък през рамо,
излизам яростно срещу врага.
Там пред очите ми се стели
безбрежното поле,
обсипано от край до край с врагове,
а над мен и моите братя
тегне като зла прокоба
вечерното пурпурно небе.
Братя, в очите ви чета страха,
обзел и моето сърце, но
щастлив с усмивка ще ви призова:
Напред за слава и за чест!
Напред с усмивка на лице!
Напред смъртта зове!
Ще дойде, братя, ден и може би
и аз ще коленича в калта опозорен,
ще моля за милост, ще бъда съкрушен,
ще дойде може би и този ден,
в който ще имат те превес,
но, братя, този ден не е днес, не е днес!
И нека рог да свири
и давай, коннице, напред;
щит се цепи, пукат кости,
меч се впива във плътта
и стрели сърцата ни пронизват.
Невеж е, братя, кой не вижда
красотата и в това,
неук е, братя, кой не знае,
че щом пазим в сърцата си честта,
ще найдем, братя, щастието и в смъртта.
Да загинем, братя, днес,
да загинем за слава и за чест,
защото знаехте и вий, и аз,
че аз не съм ни Бог, ни великан,
но пред тази мръсна сган
без бой не ще се никога предам.
© Мариета Георгиева All rights reserved.