Когато кажеш "Аз" - разбирай само "Аз",
не тези гърди, в които с юмрук се биеш смело,
не тази уста, която не млъква нито час
и нито този мозък и умното си чело.
Защото всичко това от клетки е сглобено,
а клетките не мислят и не съдържат страсти.
Във сложен механизъм е всичко подредено,
но само твоето "Аз" е цяло и без части.
Ще кажеш: в сложността е голямото изкуство;
машини днес смятат по-сложни ординати.
- Но те не притежават човешкото ти чувство
и в същност те са само машини-автомати.
Но виж, ти имаш воля, наред с чудна мисъл,
любов гори във тебе, и вяра и надежда
- това всичко не добива ли трансцендентен смисъл
и смешно е да кажеш: от клетки се извежда.
И дивно е, че свети в теб вяра вдъхновена;
Творецът не оставя човешката душа
самотна тук да вехне от друг(и) свят родена
- обилно ѝ изпраща храна и светлина
Нека, който иска в небето да Го търси -
вселената се вслушва в Неговия глас!
Но ако човека във себе си потърси,
ще види че от Него е неговото "Аз".
И за това когато "Аз" рече човека,
той нека да разбира своята човечност;
не своето тленно тяло, отпадащо полека,
- когато кажеш "Аз", разбирай своята вечност!
© Петър Стефанов All rights reserved.