Когато в Плиска се завръщам
и бродя нейде в крепостта
назад във времето се връщам
припомням си безброй неща.
Как нявга с кирка и лопата
във бригадирските ни дни
нехайно ровехме земята
да търсим скрити старини.
Историята ни започва
от тези каменни стени
към бъдещето път ни сочат
отминали далечни дни.
В безбройни битки с враговете
в падения и върхове
с перо и меч през вековете
историята ни зове.
Да пазим столицата Плиска
която ханът е създал
да помним славната победа
които ни е завещал.
© Огнян Железов All rights reserved.