Непокорни са старите пътища,
незатрупани с преспи и листи,
от дълбоки следи на завръщане
са останали светли и чисти.
Непокорни са дългите вечери
с пеперуди приспани след лятото.
Свети залезно кървава пепел
на спасени от вятър приятелства.
Непокорният дъжд дяволито
ще навява реки от неверия,
а в събрани сълзи под очите
може жива вода да намерим.
Непокорната лира издайно
ще постопли коминочистача
и димът на мечтите ни тайни
свойто огънче бавно ще чака.
И дори в непокорни посоки,
всяка коледна врява зад ъгъла
ще ни радва с ноти високи,
че земята все още е кръгла.