1
Нашият дом е отвъд, в небесата –
там е сценарият наш сътворен.
Тук сме дошли за живот на Земята –
пак ще се върнем в съдбовния ден.
Божият дух ни с любов просвещава –
как от руда да добием сребро,
малките грешки Той с благост прощава,
учи на мъдрост: „На злото – с добро“!
Пази ни от същества злонамерени,
щом Го помолим – за нас е готов...
дава сигнали – да бъдем уверени,
че сме закриляни с Божа любов!
Не е случайно съдбата открила
място в затънтен крайградски квартал,
дето гнездо е любимата свила –
дом и семейство и аз съм създал.
2
Ти си самотна, скръбта те сковава...
Десет години, откакто съм сам,
в труд и неволи животът минава,
щастие търсех и в божия храм.
Всички контакти с теб бяха случайни,
нищо не знаех за твоя живот...
Ти си замина, забулена в тайни...
мост не построих, не случих и брод...
Все се надявах, когато те срещна,
общ да е пътят, по който вървим,
да ти предложа любов дълговечна –
дом и семейство аз, ти – да градим.
Зная, нелеко е всяко решение –
клетва, когато си дала на друг,
считаш го, може би, за прегрешение
към паметта на обичан съпруг.
Знаеш ли, в мене живее момчето,
в този мъж тука, пред теб, побелял.
С огъня, който подпали в сърцето...
цял живот, мила, за теб съм копнял!
Обич такава не си и сънувала –
имат я само избрани души!
Никоя друга, за обич жадувала –
нея не може да я изкуши!
3
Случи се днес да те видя отново,
детството спомням – години на глад,
колко ли пъти съм губел дар слово,
срещайки тебе по белия свят.
Пулсът в гърдите тупти учестено.
Губех над чувствата всякаква власт.
Гледах те, мила, безмълвно, смутено,
както тогава, в училище, в клас!
Ах, де да можеха тези години...
пак се върнат, но с днешния ум...
че да прескачам в момински градини,
стари дувари край селския друм!
Всичко отдавна е минало вече,
шеста година, откакто си „там“!
Много вода от тогава изтече...
Как да продължа нататък... Не знам!
17,15 ч., 27 март 2020
© Иванъ Митовъ All rights reserved.