Feb 12, 2013, 10:56 AM

Новият Марс 

  Poetry
725 0 3

 

НОВИЯТ МАРС

 

 

Светът е нов.

Под вечния небесен свод

самите богове сега са други –

безмълвно следва Калачакра* своя ход

и над земята властва Калиюга*.

 

Пустеят старите светилища край Нил,

Олимп не помни вече Зевс и Хера,

и Марс на своя Рим е изменил

и нови Марсови полета е намерил.

 

Квадригата* е днес музеен експонат,

но ПАлор* пак конете управлява,

и пак предвожда Марс свирепа рат,

и пак до рамото му крачи ПАвор*.

 

И пак на силната му китка каца Пик*,

и Пакс* е пак безсилна да се бори,

и всеки срещнат до смъртта си е войник,

и се повтаря вечната История...

 

Какво, че не под Палатин и Квиринал*

пламтят олтарите на бога на войната –

и днес светът е безнадежден маргинал*,

готов за бърза смърт под знамената.

 

Днес няма кадуцей* светът край нас –

кой би гасил събудената ярост;

днес силата отново е върховна власт,

ликува Марс и всичко се повтаря.

 

И пак потеглят легионите на път –

империите се крепят върху войните;

с пет ъгъла е днес на Марс щитът,

по-страшен – мечът, огнени – стрелите.

 

Светът е нов и чужд под старите звезди,

самите богове са вече други...

Но не и Марс!

Марс в своя вечен път върви.

 

А на земята властва Калиюга.

 

______________

 

* Калачакра – санскр. – колелото на времето;

* Калиюга – в индуистката митология – четвъртата ера в развитието на човечеството – тъмното, грешното време;

* Квадрига – древна колесница, запрегната с четворка коне;

* Палор – в римската митология – Ужасът, кочияшът на Марс;

* Павор – Страхът, спътникът на Марс;

* Пик – кълвач – свещената птица на Марс;

* Пакс – богиня, персонификация на Мира;

* Палатин и Квиринал – два от седемте хълма на Рим;

* Маргинал – незначителен, несъществен, второстепенен;

* Кадуцей – гр. – жезъл на вестителя – крилатият жезъл на Хермес, притежаващ силата да примирява противниците.

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Песимистичното виждане за света под властта на Калиюга ни най-малко не нарушава удоволствието от прочита на стихотворението... Напротив. Хареса ми поднасянето на идеята за вечния кръговрат.

    Прочита на понятията под черта биха затруднили може би някои читатели. (Това в никакъв случай не е критика). Аз ви благодаря за възможността не само да се докосна до вашето светоусещане и култура, но и за това, че имах възможността да обогатя някои свои познания (незнания) от индуистката митология.
  • С пожелание да властва КАЛИОПА!!!Поздрави!
  • Поздрав на новия Марс
Random works
: ??:??