Jan 1, 2013, 11:59 AM

Новогодишна навалица 

  Poetry
625 0 4

 

НОВОГОДИШНА НАВАЛИЦА

 

Часовниковата стрелка преряза в мрака

невидимата пъпна връв на времето смутено,

в настъпилата тишина мигът изплака

и новата забързана година бе родена.

 

...И някой тропна на вратата.

                                                      Кой ли чука?

Не вярвам в дядо Коледа, не чакам гости вече,

затрупан е светът и няма път до тука,

приятелите ми от младостта са тъй далече.

 

Но вънка някой чакаше.

                                              И аз отворих.

И в миг моминска младост покрай мен притича,

и плисна смях из стаите, по коридора –

кои сте вие, весели момичета?

 

Елате тук, при мен, край старата камина.

Познах ви, нека вдигнем чаши с дъх на лято.

Днес всички чакат просто новата година,

а аз се радвам да посрещна цяло ято*.

 

Знам, ти си сидерическата, сиреч звездна,

до тебе там е също Нова, но тропическа,

онази идва от космическите бездни –

и тя е Нова – Нова галактическа.

 

Към мене вдига чаша Нова календарна,

и друга Нова да се чукнем вече чака,

онази там е Нова драконическа навярно,

кристален смях разсипва лунна Нова в мрака.

 

И още има – млади, приказно красиви,

по своя вечен път щастливо устремени...

Момичета, в нощта, когато си отивате,

не ме забравяйте, не тръгвайте без мене.

 

Ще свети под луната през снега пъртина,

ще бъде винаги отворена вратата,

светът край нас ще чака Новата година...

 

И само аз ще тръгна с вас – да ви изпратя.

 

________________

 

* В астрономията различават сидерическа /звездна/, тропическа,

аномалистическа, драконическа, календарна и лунна година. Има галактическа година, която е равна на около 230 милиона календарни години, съществува и светлинна година, която няма времево, а пространствено измерение.

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Новата година като пълнота,смях и веселие
  • Честита Новата година!" Не ме забравяйте, не тръгвайте без мен"Хареса ми!
  • ЧНГ!Оригинално и красиво!
  • Честита Нова година!!! - на Вас и на всички около Вас!!! Да е здрава и вдъхновена, изпълнена с много усмивки и благополучие!!! С обич!!!
Random works
: ??:??