ОЛОВО
Аз знам,
косата ми ще стане сребърна
– един ден – той не е далеч – ще стане –
и всяка сутрин ще се чупи гребена
във гъстото везмо на филиграна.
Но днес косата ми е просто сива,
а сивото е някак по-сурово.
Не казвайте, че сиво ми отива –
косата ми сега е от олово.
Оловни – устните, довчера топли,
езикът – от олово.
И клепачите...
С такъв език и песните са вопли,
усмивката с такива устни – плач е.
Дали тежат пътеките изминати,
дали са дните ми като олово,
или превивам рамо под годините,
или тежи излъганото слово?
Не знам!
Но късно вечер в тъмнината,
в безсънните си мисли беззащитен,
се моля някак си да продължа нататък
с това олово тежко на плещите си.
И знам – косата ми ще стане сребърна,
усмивката, клепачите – ще станат!
И нека сутрин да се чупи гребена
сред гъстото везмо на филиграна.
Душата също сребърна ще свети –
ефирна, филигранна, чиста, нова,
ще се целуват с нея ветровете...
Но днес е сива.
И тежи като олово.
© Валентин Чернев All rights reserved.
за някои хора е още от рождението и наистина може би само смъртта я смъква.
но именно тази тежест спомага за устойчивостта и лекотата на битието
предразполага и към мъдрост
и дори абсурдно да звучи- оптимизъм