Малък охлюв в Амазонка,
днес реши да се качи
по дебела, влажна клонка,
над красивите гори!
Тръгна бавно, без да тича
по кафявата кора.
Свое стихче взе да срича
сред дъждовната гора:
Аз съм охлюв! Мога бавно
да катеря планини.
Но мечтата ми е - главно -
да летя над равнини!
Да се вдигна над скалите
и над калните реки!
Да погледна към звездите
над океанските вълни!
Папагал - бе кацнал горе
на високото дърво.
Чу, как някой там говори,
и от своето гнездо
той се спусна към земята,
мигом охлюва видя!
Вкусен, сладък и приятен,
той го лапна на мига!
Юри
Йовев
Май
2021 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.