Петър на гурбет отиде
със сина си Калин,
но още щом Немско видя,
синът му засрами се от Пирин,
от родния край, където възмъжа
и рече:"Германия е моята страна.
Татко, за България не тъжа."
"Как се не засрами, сине,
България е твоят роден край,
ти израсна под Пирина,
тука може да е рай,
но родината трябва да се обича,
имай достойнство и морал,
бъди смел българин да се наричаш,
дядо Вазов тъй е завещал."
"Татко, ти си всъщност прав,
европейци сме, ама и българи,
в България ни е коренът здрав,
не трябва да мисля само за пари."
© Георги All rights reserved.