- Хареса ли ти да играеш в нашата пиеса?
- Разбира се, нали съм примата в театъра
и виждаш ли как публиката я хареса,
единствено не беше одобрена от писателя,
но той какво ли пък разбира,
уж всичко му диктувала душата,
а публиката ни открито го презира
и с камъни назъбени замеря го тълпата,
и някак си не схващам защо се величае -
обикновена писарушка, не е незаменим творец,
а стъпва, сякаш ходи по вода и всичко знае,
но всъщност е един обикновен подлец -
така е, Ева, ти си мойта прима,
аз Адам съм, безумно смел актьор,
той скучен е, а ти така незаменима,
ти пълна с жизненост, а той такъв позьор:
за всички с капчица талант в главата
обидно е да се придържаш към сценарий прост
и да зависиш от капризите на простотата,
на всичкото отгоре и се кръстил Бог,
но по-добре е да не го закачаме,
чувствителен е както всеки грандоман,
каквото и да кажа, все подскача,
държи се за главата, говорейки си сам -
изглежда не харесва отзивите за пиесата,
сценарият му бил скован и прост,
критиците обижда на “прасета“,
а нас, актьорите, заплашва със потоп:
въведе и вечерен час на трупата
и все за ябълки и змии мърмори,
погледнеш ли, веднага те притиска скуката,
а изведнъж светът замира, когато проговори,
но както знаеш, всеки шеф по правило е прав
и винаги се смята, че е справедливо строг,
но в мене не внушава дори и капка страх,
единствено се вцепенявам от името му… Бог!
© Камелия Кацарска All rights reserved.