Пенда се събуди рано.
Сложи новата премяна,
шарена престилка върза,
по пътечката забърза.
Там до портата я чака
Пижо - накривил калпака.
С китка здравец и кокиче
свойта Пенда да закичи.
А и работа си имат...
не за двама - за стотина.
Мартенички са изпрели
(има-няма... сто къдели)
Ще закичат всички хора,
ниви, живинки в обора.
Ще разнасят новината
да ги чуе и гората,
че нощес с дима в комина
Зимата от тук замина.
А при нас дошла е вече
Баба Марта отдалече.
И донесла е надежда
в бяла и червена прежда.
А след нея с птичи полет
идва и самата Пролет.
© Калина калина All rights reserved.