ПОЧИСТВАНЕ НА РЕЧНОТО КОРИТО
Тук три врабчета за троха се сбиха.
И никой с никого не разговаря.
Смълчана уличка – сама и тиха,
метафора, прикрита зад пазара.
Метафората носи кратко име,
но него никой никога не помни.
И хладни утрини непредвидими
посрещат често градския бездомник.
Прозорците с олющени кепенци,
които много рядко се отварят,
попиват ругатни до късна вечер
на заблудени сприхави клошари.
Надничат с клони тъмните череши –
но пътят спря да се изприщва с дири.
Мълва ли неизбежна плъзна вчера,
фадромите че идват да изринат
албумите със снимки пожълтели,
с печат от нечия далечна младост,
лехите със смирените лалета
и срутените дъсчени огради?
Навярно ще съм сянката, която
съня ви ще спохожда често нощем,
да ви припомня как в уханно лято
светулки въжените люлки пощят.
Аз зная, че е неизбежна лудост
стремежът към пари и бърза слава.
Но искам този свят да се разбуди,
преди да хлътне в края наближаващ.
Благодаря на всички, които ще минат оттук и ще прочетат.
Не ме блазнят дежурни коментари и оценки.
Бъдете.
© Валентина Йотова All rights reserved.