ПОЕТЪТ МОЖЕ…
Поетът може в думи да се скрие
и да не видиш неговия лик.
Той може във глухарче да се свие
и да обходи всеки материк.
Поетът може нощем да будува
над листа бял и всеки парещ стих
да създаде във пот и с болка жива
в незнаен час – безименен и тих.
Той може лесно да разплаче всеки
или пък бързо смях да ви даде,
и може през трънливите пътеки
цял свят след себе си да поведе.
Поетът може лесно, само зарад вас
да изживее страст неустоима,
а може крепко да издигне глас,
когато в този свят неправда има.
Той може всичко. Може да кърви
от раните ви. Може и да страда.
А може пътя на Христос да извърви
за вас, без благодарност и награда!
От пепел може да се възроди
и истини до болка да повтаря,
но ако в вас любов не породи
на своя клада вечно ще изгаря.
20. 08. 2012 г.
Русе
© Румен Ченков All rights reserved.