Чети, недей да се мъчиш,
недей да изкачваш баири, чети.
Животът е труден,
а хората мъдрост събират с години.
Ти беден човек си, какво като имаш пари,
какво ще се случи, като всичко изгубиш?
Мъдростта струва скъпо на двайсет години,
а не на шейсет.
Замълчи, думите струват, когато са с мисъл родени,
недей говори думи на други кретени,
които, и те като теб, ”имат пари”.
Сега поплачи,
не само твоят живот в грешна посока върви.
Намери си любов, обичай тъй, както го чувстваш,
с душа, със сърце.
Паднал си, недей да се молиш на Господ,
а ставай, момче.
Животът върви и скоро ще свърши,
със теб и без теб.
А знай, че поне там горе всичко е честно,
там поетът е поет, а учителят учител
и няма пари...
© Мариа All rights reserved.