Jan 6, 2013, 2:53 PM

Повторение 

  Poetry
617 0 3

 

ПОВТОРЕНИЕ

 

 

Този стих има моята плът –

той е зрял дълго време у мене,

мое дело е трудният път

от зачатието му – до рождението.

 

Но когато звъни тук, край мен,

тази моя камбана-надежда,

аз се вслушвам – и съм удивен,

и в самата му същност се вглеждам,

 

че от моите думи звучи

чужда мисъл – такава, която

аз не знам.

                    И ме гледат очи

непознати – и странно познати.

 

И разбирам, че има у мен

- като отглас, от вятър понесен, -

стих на някой по-рано роден,

но оставил сърцето си в песен.

 

И разбирам, че всеки поет

своя стих в обща книга ще впише –

аз съм Яворов тъжен куплет,

аз съм Ханчево светло двустишие...

 

И дори да завърша с това

- двайсет книги на лоша хартия, -

някой друг мои прости слова,

мой куплет в своя стих ще открие.

 

Тъй ще бъде!

Предчувствам го. Зная.

Всяко бъдеще е повторение.

 

Аз съм малко Марина Цветаева,

малко - Блок, много малко – Есенин...

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??