May 27, 2023, 9:08 AM

Предмети 

  Poetry » Free verse
310 0 0

Предмети

 

Ха дано да дам идея правилна за понятие „Предмет“.

Планината предмет е - прославяш Рила планина,

Тя се радва и се сили!

Прославяш човек, животно, река – също.

Светът и предметите континуум са.

 

Понятия, подходи също!

Да прославяш с думи предмет конкретен е като

Да го галиш, в ръка да вземеш го.

Предмет всеки да бъде може на внимание обект, на „галене“.

Той от тебе с енергия зарежда се – храниш го ти!

 

Когато силен стане - после той те храни.

Става талисман!

От пътя наш зависи кои предмети да галим.

Идеята тази – по себе си сама път е.

Път на любовта многославна.

 

Домът и градината ценност вечна са.

Трева ако се научи да скубе-къса ил коси човек, храсти да ограничава – господар на градината става.

Лятото и есента в приятели превръща.

Надалеч скуката от него бяга!

 

Предмет вечен е градината.

Горите, планините от разходката, улиците градски.

Това са пак предмети важни!

В тях се намират още предмети други.

 

Пътеки, треви, храсти, животни.

Да се прославя Велес, добре е,

мисля аз!

Велес по Природата експерт е.

В дом един предмет кой да го няма важно е? 

Паяжини-прах.

 

Пералнята-робот е важен, но кой я уважава специално – никой.

С коли се движат, велосипеди, а кой ги уважава?

Прахът и паяжините скромно намалявай ти!

Те на бурени и храсти в градини-планини подобни са.

 

Основополагащи предмети!

Това са символи обаче – паяжини, бурени.

Те и в наука, изкуство, в занаят, дело всяко присъстват.

Въпрос принципен това е - формула и указание!

 

Предмети важни са жените и мъжете едни за други.

Работата, трудиш се където – и там предмети има.

Предмети ритуални - от употреба уволнени,

В дома твой определи и имай ти - гали ги, в ръцете дръж ги.

Ще блеснат в красота и гордост те - че човек

ги храни!

 

Предметите всички - живи са - и разместване обичат!

Година цяла стол ил маса на място едно стоят.

Помести ги, обърни ги, от напрежение еднообразно да отдъхнат.

Нека легнат настрани, с "глава" надолу обърни ги.

 

Положението предметово да смениш!

Свежест, отдих-бодрост е това за тях и тебе.

 

Има предмети гладни за вниманието твое.

Ако можеш дай им го!

 

Формули, семена градински дадох тук.

Да се посадят - поникнат!

 

На Велес и градинаря слава ! 

 

Ура.

 

 

Лесничея 

 

 

© Леснич Велесов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??