Не в далечна Камбоджа,
не дори и в скопско,
а при орешкия ходжа,
при нас, в неврокопско
в долината на дългите гащи
ходжата да посетиш.
Всеки при него те праща,
мъката си да спестиш.
За всяка болест лек знаел.
Накратко: Бил добър лечител.
На болните молитви баел.
За другите пък бил учител.
Жените хвърляли товари,
с забрадки, с черни фереджета,
с пъстри, хубави шалвари,
жени на ,,лоши" дереджета
влизали в голяма стая.
,,Свали - им казвал - тез шалвари,
свали ги, за да ти побая,
да махна болките ти стари!"
На която не е съгласна,
закачените на пирона
посочвал той и гръмогласно
навън от стаята я гонел.
Която пък се престраши,
метла й давал, да мете!
И приказката тук свършИ,
и по-натам... не се чете...
© Исмаил Али All rights reserved.
Метлата е само за парлама.
"и по-натам... не се чете..."