Българийо, ти обич многовечна,
на две държави кой те раздели?
Едната е провинция далечна,
а другата е столицата ни.
По кой модел и теб те разделиха?
Не сме ли Аспарухови чеда?
Произходът си селски, бързо скриха,
а някой се изхранват от това.
Добре живеят в столицата вече.
Провинцията, огън я гори.
Родината ни, в черно се облече,
щом разпиля се снопът със стрели.
Сякаш подражание на храма -
два Синода на единствен Бог...
Държавата България я няма,
но има още български народ.
А кипне ли кръвта му раздвоена,
Европа ще сведе пред теб глава.
Кому е нужна срязаната вена?
Една за всички, всички за една!
© Валентин Йорданов All rights reserved.