Зимата разпусна края
на кълбото в темпов бяг.
В бели топки изтъркаля
дните мартенският сняг.
Звучно вън Април се смее
и в сезонен, спорен мач
кани се да надделее
всеки тим и фин играч.
Вятър топката подгони
по тревистия терен.
От небесните си стомни
Бог поръси дъжд зелен.
Той дърветата разлисти
и разпука цвят до цвят.
Без за миг да се замисли
първи гръм е вече факт!
Трака щъркелът със клюна
(той е реферът избран)
и Април кълбото юрна
на терена в остра бран.
Всеки тича, да не пусне
гол във своята врата.
По игрището изкусно
е в засада пролетта.
Пролетта у нас нахлува,
засияла, тук ечи,
а на мене ми се струва,
че ме гледа с две очи,
на Април със поглед ведър,
в сини, сини небеса
и под тях – земята щедра,
с разцъфтели чудеса.
© Иван Христов All rights reserved.