Тази нощ нацъфтяха черешите и просторът с аромат се изпълни. Как осъмнахме, блудници грешни, в остъкленото утро над хълма. Ненаситна, земята ни пиеше, от изгаряща жажда напукана! Като птица в небето се виеше твоят шепот, покълнал по устните. И продума ти: – Тръгвам си, мила! Прегърни ме, до миг ще изтлея зад смълчаното свъсено било, след бодливия глас на петела, който яростно с нокти и крясък нощна дрипа размахва нагоре. Оглушава ни яркият плясък на крилата му. Острите шпори, със които зората гравира, разпиляна в зрънцата на нара – сякаш в злато любовно извират като топла и пепелна вяра. По плетищата метнал парцалите от изпраното утринно слънце, с овехтели брашнени месали мелничарят колелото развърта. И просото на всяка минута смила бавно, с прецизност и точност. Само миг – и денят ще залупа барабанно над сънните покриви. Само миг. Точно толкова имаш да завържеш за глезена мрака. Ще се върна в окото на зимата. Цяло лято, ако можеш, да чакаш. И да слушаш от хълма отсрещен тъмен екот с най-сладката слабост – да съм ядка в окото на лешник и душица – за тебе – във хляба!
Next from category
Next from the author