Проблясват първи слънчеви лъчи.
След малко Вавилон ще се събуди.
Ще се отворят хиляди очи
в града със чудесата си прочути.
И като гръм от храма на Мардук
ще удари гонг традиционно.
Ще изпълни шум от хора тук
всеки дом и друм премонотонно.
А аз си тръгвам днес, за да се върна
в Мидия отново, но със свита
болка на сърце... Не ще те зърна
за последно теб, Семирамида.
Господарке, с теб дойдох, когато
за невеста бе дарена ти
на Набу - преславен цар, през лято,
който с нас Ашура победи.
Изградих, създадох ти градини,
да напомнят те за роден край.
Грижех се за тях, нали, с години
за да бъде твоя нежен рай.
Отклоних вода от жив Ефрат
и оживя вълшебство до възхита.
В хармония трева и храст, и цвят
ухаят все за теб, Семирамида.
За мене бе прекрасен всеки ден,
на всяка твоя приказна разходка.
В труда си тих от тебе вдъхновен
как обожавах леката походка.
Сияние - дете на божества,
неповторима хубост, ненагледна.
Изричат устни ангелски слова,
душата ми от взора ти прогледна.
Снагата ти излъчва сладък лъх
и свежата плененост е пропита
във коренчетата от искрен дъх,
и е живот чрез теб, Семирамида.
Но моят дял на радостта се свърши
и съм ненужен вече, от сега.
Заповед на царя ме прекърши,
но кой съм аз, един презрян слуга.
И тръгвам си, и ето ме отвън
пред портите големи на Ищар.
Напускам не града, а сякаш сън
даден ми за мъничко във дар.
Вървя, вървя... поглеждам пак назад
и мъка чувствам само, не обида:
Прощавай, Вавилон - огромен град!
Сбогом, хубава Семирамида!
© Асенчо Грудев All rights reserved.