Когато ситуациите ни хванат неподготвени,
понякога трябва да се променим.
Тогава с лодките си незакотвени
дали заедно по пътя ще вървим?
Зададох си въпроса в правилното време.
Не се забави изпитанието в нашите отношения.
След него за тебе бях не ценност, а бреме,
с което не споделяш тревоги и прозрения.
Болеше ме – мечтите нямаха покритие,
разбрах, че трудно с теб по пътя ще вървим,
тогава се замислих за Дарвиновито откритие,
че най-важно е човек да е приспособим.
Не те виня за твоето презрение.
Не ме вини, че искам разделени да вървим.
В душата вече има подозрение
и спомен непреодолим.
Не мога да обичам илюзии.
Не искам царство на лъжата.
Нанесе ми душевни контузии.
Пред тебе предпочитам самотата.
© Мариета Дечевска All rights reserved.