ПЪРВОТО МИ КОЛЕДУВАНЕ
Аз в детството като се върна
си спомням, че бях коледар.
И този сектор щом надзърна,
разбирам вече, че съм стар!
Тогава беше тежка зима,
гоината бе под снега...
Бе Коледа неповторима
и мойта първа суета.
Припрян очаквах Рождеството!
Бе първа Коледа за мен!
Аз вярно служех на Доброто,
очаквах своя първи Ден!
С баща ми правих Коледница.
Изплетоха ми нов калпак.
И молех селските дечица
да не виждат в мен хлапак!
На Коледа станах с петлите!
Дочаках първите деца.
Разщъкаха се махалите,
Забиха детските сърца!
Събуждаше се цяло село.
Припомняхме се песента,
в начало тихо, после смело...
И тръгнахме до утринта
И в мойта шарена торбичка,
притисках скъпите неща.
А радостта ни бе у всички.
Незабравима бе нощта!
30.12.2017г. София
© Христо Славов All rights reserved.