Този свят жесток децата свои изпитва,
в мъгла от мъка потапя живота техен.
Всяка ръка протегната с ярост изритва
и всеки връща на пътя му жалък и беден
На какво ги учи Той, какво им преподава,
за какво е цялата тази безпощадна борба,
как ги изпитва и на каква болка подлага,
достойна за него е само изстрадалата душа.
А някои са с дарба дарени от твърде рано,
но не осмислили смислено знака господен,
други намират го мъчно, много по-бавно
и лутат се дълго догде мъдростта ги споходи
Завета написан, от вековете издигнат,
но слепите духом не вярват, нито четат,
потънали в мрака, нищо не искат да видят
и мислят си колко хував тук е светът.
Вярвайте, има друг свят тъй красив, съвършен,
за него си струва тук всички ний да изтлеем,
пътят изминат доближава ни ден подир ден
да узнаем защо на земята живеем.
The work is a contestant:
Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш, и по-умен, отколкото си мислиш »