Животът - тънка нишка от свила,
усукана от божиите ръце,
втъкана в негов образ и подобие,
в душа и плът, в пулсиращо сърце.
Животът - дар от вечните стихии,
ту пристан тих, ту бурен ураган.
Като девойче гиздаво и луд гидия,
пристанали на селския мегдан.
Живот - пътечка или друм широк,
в две длани, сключени в молитви,
в сълзи мъниста, в бистър водоскок,
в болезнен вик и в залъци горчиви.
Живот отруден, смислен и смирен.
Живот назаем с ризите на ближния.
Живот от жлъчни хули омерзен.
Живот - курбан, венчал се за рогатия.
Живот един-едничък, няма втори.
Дали пътечка или друм широк,
в дуел с шейтаните пред райски двори,
на всеки сметка ще потърси Бог.
© Златка Чардакова All rights reserved.