Себеотрицание понякога се иска
ставаш, тръгваш и поемаш риска
но помисли ли, какво ли тая дума значи
каква ни участ, какви задачи
Това е проста сметка
изтрита от съдбата кат подметка
Направо : аз, ти и той
отричат се от духа свой
Защо и как, се питаме тогава
не води ли смъртта след туй забрава
безсмислено пожертвана душата
плътта и гние нейде из полята
и само нечий лешояд
я гложди сладко на рахат
за следващите поколения
придавайки житейски смисъл и умения
че бремето на нашто общество
е доста тежко но добро
Ще мине ден, година
фактите прахът зарина
историята всичко ще забрави
и нови факти ще състави
със нови действия, герои
подсилват се социалните устои
и нови тълкования ще се направят
от грях и срам ще ни избавят
а старите събития и случки
ще се третират като мръсни кучки
отречени и в черна светлина
далеч от хорските сърца
Но ще мине още време
и тогава обществото
ще пее друга песен на хорото
съвременните нрави с обичайна поза
ще отърси като стара змийска кожа
и наново ще се сети за старите завети.
© Клажер от Килиджевци All rights reserved.