Разпятие и Възкресение
С усилия понесе кръста към Голгота,
целият облян в гореща пот и кръв,
надживял докрай копнежа за живота,
по жертвоготовност от любов бе пръв.
Свирепи камшици по Неговото тяло,
обсипан с подигравки и ругатни,
сърцето Му в скръб беше обвито цяло,
но не се поколеба и продължи.
Със сетни сили достигна до местото
където щеше на кръста да умре,
накрая прободен бе дори в реброто
и вместо вода Му дадоха оцет.
Душата Му през ад неистов мина,
в стенания от болки силни и тъга,
съдбата на смъртта не Го отмина
за да изкупи Той нашата вина!
Мрак неочакван настана по земята,
завесата на храма се раздра на две,
изписаха се страх и ужас по лицата
дори и на Неговите врагове.
Безжизненото тяло в плащеница
обвиха и положиха в гроб юдейски,
така те всички до един решиха,
че туй бе краят на пътя Му житейски.
Но чудо се случи на третия ден
когато тялото Му не било в гроба,
чийто камък бил от ангел повален –
на враговете Му – знак за прокоба.
Щом двама ученици установили,
че тялото Му вече там не е било,
веднага без колебание решили
да кажат на всички чудната вест ведно.
На плачещата Мария Магдалена
Сам Христос на Своя гроб й се явява,
отначало изумена и смутена,
но щом Го познава, с радост просиява.
Новината скорострелно се разнася,
че Исус Христос е възкръснал от смъртта,
след което на небето се възнася
и до днес светът припомня си това.
И тъй, не отминавай Неговия зов
да Го поканиш във твоята душа,
Той ще те изпълни със сила и любов
по пътя земен до радостта във вечността!
2014
А. Б.
© Анна Банчева All rights reserved.